El conflicte de Síria a Twitter

Podem estar ben informats sobre el què està passant a Síria a través de Twitter? Aquesta és la pregunta que ens hem fet i la que volem respondre:

Hi ha diversos comptes a Twitter que han nascut amb la voluntat d’explicar què està passant actualment a Síria. Nosaltres analitzarem uns quants d’aquests perfils i veurem què ens aporten.

El compte més conegut i seguit és Syrian Revolution (@RevolutionSyria), que és el perfil oficial de la revolució i compta amb més de 102.000 seguidors. Aquest perfil ens explica com avança la revolució i el conflicte, donant informació sobre els fets que succeeixen i també enllaçant amb altres espais web que amplien la informació. El més habitual és que enllacin amb vídeos, imatges o reportatges fets per mitjans de comunicació que mostrin els atacs, enfrontaments, o les conseqüències d’aquests.

That awkward moment when … Israel launches airstrikes in #Syria ow.ly/kIoLC fb.me/2CjRRWKls
These people were not killed by Chemical Weapons. They were tortured to death by criminal Assad Thugs – Free #Syria fb.me/2zK1lheiG
Com veiem a continuació, en ocasions també pengen fotografies realitzades pels opositors al règim:
Tal i com hem vist, la majoria de tuits que publiquen estan en anglès, ja que el seu objectiu és tenir projecció internacional. No obstant això, també publiquen tuits en la seva llengua.
عـــاجــل :
=======
بانياس : قصف على حي راس النبع واطراف المرقب وبطرايا وحصار خانق لحي القلعة وحي فرن طالب… fb.me/2R8trfjRA
عــاجــل :
=======
معضمية الشام : الطيران الحربي السوري الميغ يشن غارة على الأحياء السكنية بصواريخ فراغية… fb.me/PBhV7IDX
Tot i que aquest és el perfil oficial de la revolució, n’hi ha d’altres que pretenen explicar el què està passant a Síria i que es mostren al costat de la causa. És el cas de The Revolting Syrian (@Yallarl7al), gestionat per l’autor del blog http://www.therevoltingsyrian.com/.
Just as in #Daraya, Assad’s forces announced their planned massacre beforehand, carried it out, then brodcasted it on TV … #BayadaMassacre
200 civilians, including women and children, executed and burned today in #Banias, in a town with no armed “rebels.” #BaydaMassacre #Syria
Un altre exemple és Syrian Revolution (@Mar15Syria), gestionat pels administradors de la pàgina web http://mar15.info/. Aquest compte té més de 9.900 seguidors i ha publicat més de 12.000 tuits.
Sources to Al Arabiya: 30 Hezbollah bodies arrive to Lebanon from Syria p.ost.im/p/dXmAdy #Mar15
Si ens fixem en el contingut, veiem que és un perfil que també recolza la revolució i la seva lluita. A més a més, no només enllaça amb informació extreta de mitjans de comunicació, sinó que també és generador de contingut. Aquesta característica la comparteix també amb The Revolting Syrian (@Yallarl7al), explicat anteriorment.El que més crida l’atenció d’aquests comptes de Twitter és que estan gestionats per persones que formen part de la revolució, que estan en contacte directe amb ella i les seves conseqüències.El ritme d’actualització d’aquests perfils és força elevat, ja que publiquen una mitjana entre 10 i 12 tuits cada dia.Un altre perfil que ens ha cridat l’atenció és SyrianRevolutionHoms (@syrianRevohoms), que compta amb més de 1.100 seguidors i ha publicat més de 84.000 tuits.

حمص || القصير || الطيران الحربي يقصف شوارع بأكملها بالقصير
youtu.be/K_zHPKsESFM fb.me/LIc5nSof
جمعة جديدة ….وشعب ما زال كما هو رغم تقادم الأيام … مصر ..مقاوم …مستمر حتى النصر …بإذن الله …
جمعتكم… fb.me/1LrVXNkMF

Tal i com podem veure, aquest perfil només publica tuits en àrab i la seva funció/objectiu és informar sobre els fets que passen a la ciutat d’Homs.

Noticias de Siria (@NoticiasdeSiria), que compta amb més de 2.100 seguidors i ha publicat més de 15.500 tuits, és un altre exemple de perfil que pretén explicar el què està passant actualment a Síria.

Bombardeo aéreo en noreste de Siria deja 16 muertos – Prensa Libre goo.gl/fb/XsKca #Siria
El Frente Al Nosra, activo en Siria, es una rama de Al Qaeda en Irak – Prensa Libre goo.gl/fb/x3nh5 #Siria
Rebelión siria se queda sin patrocinadores privados – El Economista goo.gl/fb/mfguC #Siria
La informació que s’ofereix està escrita en castellà i, segons el seu perfil, el compte està gestionat des de Damasco. Aquesta dada, però, no l’hem pogut comprovar. En aquesta línia, veiem que en cap moment es dóna informació sobre qui gestiona aquest compte i publica els tuits.Pel que fa als continguts, veiem com els tuits sempre segueixen la mateixa
estructura: El titular que explica els fets, el nom del mitjà que ho publica, l’enllaç a la noticia original i el hasthag #Siria.Tot i que no sabem qui gestiona aquest compte, creiem que és un perfil fiable, ja que la seva única funció és oferir informació que publiquen altres mitjans -que són força plurals-. Si mirem el seu perfil, veiem també que només segueixen a 24 usuaris (tots relacionats amb Síria) i que mai interactuen ni fan retuit a ningú. Per tant, no busquen la interacció amb els usuaris, només oferir informació d’altres mitjans.La seva activitat és força continuada, arribant a publicar entre sis a deu tuits cada dia.

Un altre dels comptes que trobem a Twitter que expliquen la situació que viu actualment Síria és Conflicto Siria (@ConflictoSiria), que compta amb 110 seguidors i ha publicat gairebé 5.000 tuits.

#Siria: Un grupo de rebeldes promete lealtad a Al Qaeda
actualidad.rt.com/actualidad/vie…
#Siria Barack
Obama planea equipar a mercenarios sirios con armas letales redaccion.correodelorinoco.gob.ve/multipolaridad… #PremioNobeldelaGuerra
Tenim el dubte sobre si aquest compte de Twitter té alguna relació amb @NoticiasdeSiria, ja que han compartit el mateix nom d’usuari i la seva funció i manera de publicar els tuits és molt semblant. No obstant, veiem que aquests dos comptes no es segueixen entre sí i tampoc mantenen cap tipus d’interacció. A més a més, les diferencies són notables:Veiem com aquest segon perfil utilitza en ocasions algun hastag que serveix per expressar una opinió, com és el cas del segon tuit que hem mostrat, on apareix el hastag #PremioNobeldelaGuerra, fent referència al president d’Estats Units Barack Obama. Per tant, aquest compte no busca només oferir informació i enllaçar amb altres mitjans, sinó que també es posiciona.D’altra banda, veiem com aquest perfil sí que retuiteja als usuaris que el nombren i que per tant, hi ha interacció.Per últim, cal dir que en aquest cas tampoc sabem qui gestiona aquest perfil i que la seva activitat és una mica inferior a la de @NoticiasdeSiria.

Hi ha mitjans de comunicació, com és el cas de la televisió llatinoamericana per satèl·lit TeleSUR, que han creat un compte específic per informar sobre el conflicte que es viu actualment a Síria (@teleSURsiria). En les seves piulades sempre hi ha un enllaç que et condueix a un vídeo elaborat pel canal.

Aquest compte té més de 4.000 seguidors i la seva actualització és diària, arribant a publicar entre dos i tres piulades cada dia.

Video: Rebeldes sirios aseguran haber capturado avión tlsur.net/13KToWP
Video: Primer ministro sirio sobrevive a atentado terrorista tlsur.net/ZNAwrH
Video: Gobierno sirio rechaza entrada de misión de ONU al país tlsur.net/XBvPRM
Un altre compte de Twitter que ens ha cridat l’atenció és Real Syria Updates (@syria_updates), que compta amb 558 seguidors i ha publicat gairebé 2.500 tuits. Els administradors d’aquest compte gestionen la pàgina web http://www.syrianews.cc/, que, entre altres, defensa l’exèrcit sirià i està en contra d’organismes com la ONU.Segons s’explica en el seu perfil, els mitjans d’arreu del món no han informat com devien sobre el conflicte i s’ha criticat a l’exèrcit sirià de forma precipitada i equívoca sobre molts atemptats. Aquesta pàgina web defensa que l’exèrcit no va en contra del poble i els seus drets.
Finalment, veiem com també hi ha persones anònimes que contribueixen a expandir tot aquest contingut i a parlar sobre la revolució.
Syrian Revolution news network: More than 1,600 people died in Arur nest explosion in 15min by connection from there.
#Syria
#PrayForSyria
#Syria #Revolution President al-Assad Inaugurates Memorial of Syrian Universities’ Martyrs:… dlvr.it/3KfqHG #bashar #Egitto3000
Lets take a moment to spit on every Syrian and Arab that supported the ‘Syrian revolution’
Me siguen llegando videos sorprendentes del ataque de Israel a Damasco. Los estruendos se sintieron en todos los rincones d la capital siria
El Congreso de la #FUBA votó apoyar la lucha del pueblo de #Siria contra el genocidio de #Assad uit-ci.org/index.php/noti… #CongresoFUBA #Syria
No a las masacres en Siria. Solidaridad libertaria con la legítima revolución del pueblo sirio cgt.org.es/noticias-cgt/c…
Una niña cava una tumba para su hermano. Historias reales de la Revolución #Siria | youtu.be/tDyi6k0yg_s
Així doncs, veiem que a Twitter podem trobar molta informació sobre el conflicte que actualment viu Síria. No obstant això, sempre s’han de tenir en compte els principis de verificació i comprovar la informació que rebem per tal de no caure en la trampa o l’engany.
Autores del reportatge: Cristina Duarte i Laura Montaner
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s